Χαρά (Osho)

Xara

Χαρά (Osho)

0

Μη δείχνεις τόσο πολλή συμπάθεια στους ανθρώπους που είναι στεναχωρημένοι και δυστυχισμένοι. Αν κάποιος είναι δυστυχισμένος βοήθησε τον αλλά μην δείχνεις συμπάθεια. Μην του δίνεις την εντύπωση ότι η δυστυχία του είναι κάτι που αξίζει να την έχει.

Το Τώρα είναι ο μοναδικός χρόνος και το εδώ είναι ο μοναδικός χώρος. Και τότε, ξαφνικά ολόκληρος ο ουρανός πέφτει μέσα σου. Αυτό είναι ευδαιμονία. Αυτό είναι η πραγματική ευτυχία.

Ο ευτυχισμένος ανθρωπος δεν χρειάζεται καμία θρησκεία. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν χρειάζεται κανένα ναό, καμία εκκλησία, επειδή για τον ευτυχισμένο άνθρωπο, ολόκληρο το συμπαν είναι ναός και ολόκληρη η ύπαρξη είναι εκκλησία.

Δεν έχεις τίποτα να ρισκάρεις παρά μόνο την δυστυχία σου, μονο την μιζέρια σου. Οι άνθρωποι όμως προσκολλώνται ακόμη και σε αυτά.

Το να απελευθερωθείς από το παρελθόν και το μέλλον σημαίνει ότι εχεις για πρώτη φορά μια γεύση ελευθερίας. Και μέσα σε εκείνη την εμπειρία γίνεται κανείς ολόκληρος υγιής. Όλες οι πληγές θεραπεύονται.

Η χαρά είναι πνευματική. Είναι διαφορετική, τελείως διαφορετική απο την απόλαυση ή την ευτυχία. Δεν έχει σχέση με το εξωτερικό, με τον άλλον. Είναι ένα εσωτερικό φαινόμενο.

Αν θέλεις πραγματικά να μην είσαι επιζήμιος για κανέναν, πρέπει να εγκαταλείψεις την όλη ιδέα της κτητικότητας. Μην προσπαθείς να κατακτήσεις αυτο που συμβαίνει να βρίσκεται μαζί σου εκεινη τη στιγμή.  Τίποτα δεν είναι δικό σου. Τα πάντα ανήκουν στην ύπαρξη.

Το εγώ δεν μπορεί να φέρει τίποτα εξαιρετικό στο κόσμο. Το εξαιρετικό έρχεται μέσα απο την έλλειψη του εγώ.

Ο φιλόδοξος είναι ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος στο κόσμο. Εμείς όμως εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να είναι φιλόδοξα. Τα προτρέπουμε στη διαδικασία του έχειν και γίγνεσθαι παρά του είναι.

Αν επιδιώκεις την ευτυχία, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να τη βρείς. Η ευτυχία ειναι πάντοτε ένα παράγωγο, δεν είναι  αποτέλεσμα άμεσης επιδίωξης.

Το χορτάρι πέρα απο το φράχτη σου ειναι πάντοτε πιο πράσινο, αλλά μην πηδάς το φράχτη για να δεις αν ειναι πραγματικά έτσι. Αν ειναι πιο πράσινο απο την άλλη μεριά του φράχτη, απόλαυσε το.

Ένα βασικό πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό: Ο άνθρωπος θέλει την ευτυχία, γι’ αυτό ειναι δυστυχισμένος. Όσο περισσότερο θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, τόσο περισσότερο δυστυχισμένος θα είσαι. Τώρα αυτό μοιάζει με παράλογο, αυτό όμως είναι η ριζική αιτία.

Η χαρά ειναι το ίδιο υλικό απο το οποίο ειναι φτιαγμένο το σύμπαν. Πρέπει όμως να κοιτάξεις ευθεία μπροστά σου. Αν κοιτάζεις στο πλάι, τότε τη χάνεις.

Προσπάθησε να κατανοήσεις τη δυστυχία σου. Ζήσε την, μπες βαθιά μέσα της, βρες την αιτία, για ποιο λόγο βρίσκεται εκει. Άφησε την κατανόηση να γίνει διαλογισμός σου.

Έκσταση είναι το είναι, η ίδια σου η ύπαρξη και δυστυχία είναι το να θέλεις να γίνεις. Το να θέλεις να γίνεις ειναι η ριζική αιτία της δυστυχίας. Αν θες να εισαι εκστατικός, τότε αυτό ειναι για το τώρα, για το εδώ και τώρα.

Ο άνθρωπος μπορεί να είναι τρομερά ευτυχισμένος και τρομερά δυστυχισμένος. Και είναι ελεύθερος να επιλέξει. Αυτή η ελευθερία είναι ριψοκίνδυνη. Αυτή η ελευθερία είναι επικύνδινη, επειδή γίνεσαι υπεύθυνος εσύ.

Η χαρά είναι τρέλα. Και μόνο οι τρελοί μπορούν να την αντέξουν. Ο καθημερινός, ο λογικός άνθρωπος ειναι τόσο πονηρός, τόσο υπολογιστικός, που δεν μπορεί να αντέξει τη χαρά, επειδή δεν μπορεί να την ελέγξει.

Η δυστυχία σε κάνει να είσαι κάποιος. Η ευτυχία είναι συμπαντικό φαινόμενο.

Τη στιγμή που αποδέχεσαι το γεγονός οτι εισαι συνηθισμένος, γίνεσαι ένας άνθρωπος εξαιρετικός. Τη στιγμή που αποδέχεσαι την άγνοια σου, έχει μπει μέσα σου η πρώτη ακτίνα φωτός.

Αν δεν θέλεις το σκοτάδι, τότε ανάβεις το φως. Αν θέλεις σκοτάδι, τότε σβήνεις το φως. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει κατευθείαν με το σκοτάδι.

Αν δεν αρχίσεις να ζεις στο παρόν, δεν θα είσαι σε θέση να συγχωρέσεις το παρελθόν.

 πηγή: από το βιβλίο του  Osho: «ΧΑΡΑ» 
 

Leave a Reply