Αυτοί είναι οι μαχητές της ζωής

Sde

Αυτοί είναι οι μαχητές της ζωής

0

Αυτοί είναι οι πραγματικοί μαχητές της ζωής, που έχουν να μας διδάσκουν πολύτιμα  μαθήματα. Οι λέξεις είναι φτωχές για να αποδώσουν την αυθεντικότητα τους, την ευγενική τους φύση, την αυθόρμητη καλοσύνη τους, το ανυπόταχτο πνεύμα τους, τον ευαίσθητο χαρακτήρα τους, τα ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα και την τεράστια θέληση τους.
Τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει με λέξεις την δύναμη ψυχής που κρύβουν μέσα τους.
Μόνο αν τους γνωρίσετε από κοντά θα αισθανθείτε λίγο από το μεγαλείο τους.
Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που είχα την τύχη και την ευκαιρία να τους γνωρίσω από κοντά και συναναστραφώ μαζί τους.
Απλά αξία ανεκτίμητη!!

Χρύσα Ευαγγέλου

Συντάκτης:
Μια ανεκτίμητη εμπειρία ζωής

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες για τη Βούλα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Παναγιώτη το «Μουσείο» ήταν μόνο το τοπωνύμιο συνώνυμο της πιάτσας. Επί σειρά ετών. «Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή τους, όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εντυπωσιάστηκαν!».

Μιλά στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Πουλοπούλου, εκπαιδεύτρια του Αγγλικού Γραμματισμού και υπεύθυνη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) του ΟΚΑΝΑ, για τους ιδιαίτερους μαθητές της, που μόλις αποφοίτησαν καταφέρνοντας να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου.

Συνολικά 10 άτομα -από τα 20 που ξεκίνησαν, ηλικίας 28-52 ετών- ολοκλήρωσαν τη διετή φοίτησή τους στο ΣΔΕ, «προσπαθώντας σκληρά να μην αφήνονται, παλεύοντας καθημερινά…».

Πρόκειται για πρώην ηρωινομανείς, που λόγω χρήσης είχαν εγκαταλείψει στην εφηβεία τους το Γυμνάσιο και σε αυτή τη φάση της ζωής τους βρίσκονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα μείωσης βλάβης του ΟΚΑΝΑ ή είναι ήδη καθαροί κι έχουν περάσει στο στάδιο της επανένταξης.

Με θετική διάθεση

«Είναι άνθρωποι αποκλεισμένοι από πολλά βασικά πράγματα, έχουν βιώσει έντονο ρατσισμό, συνήθως δεν έχουν οικογένεια, αλλά επέδειξαν μεγάλη θέληση για μάθηση. Συμμετείχαν μάλιστα με πολύ κέφι και διάθεση στην πολυδιάστατη ζωή του σχολείου, εντός κι εκτός: γιορτές, εθνικές επετείους, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές…» μας λέει η κ. Πουλοπούλου.

Οπως σημειώνει και η Βούλα, που μόλις αποφοίτησε, αποτιμώντας την εμπειρία της: «…κυρίως θα μου μείνουν χαραγμένες στη μνήμη οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ εμάς των μαθητών όσο και με τους καθηγητές μας, που ήρθαν πολύ κοντά μας. Στάθηκαν σε όλους μας και στον καθένα μας προσωπικά. Αυτό το ενδιαφέρον είναι κάτι που σπανίζει στη ζωή μας..

«Είναι άνθρωποι που έχουν ακόμη και 30 χρόνια μέσα στα ναρκωτικά, μπαινόβγαιναν σε προγράμματα. Νομίζω το σχολείο τούς πρόσφερε μια σταθερή ρουτίνα, γέμισε το κενό του χρόνου τους, βοήθησε να οργανώσουν την ημέρα τους και να απομακρυνθούν από στέκια αλλά και υποτροπές.

»Το ΣΔΕ τούς άνοιξε νέους ορίζοντες, τους έδωσε την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τη μαθησιακή διαδικασία και την προοπτική να συνεχίσουν στο Λύκειο, γιατί όχι και στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ομάδα μαθητών.

»Είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα που χρειάζεται συστηματική φροντίδα από την πολιτεία. Κατά τη γνώμη μου το σχολείο λειτούργησε και θεραπευτικά. Εξάλλου είχαμε πάντα σταθερή συνεργασία και στήριξη από τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ», μας λέει η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, εκπαιδεύτρια του Γλωσσικού Γραμματισμού.

Είναι αυτό που αναγνωρίζει στο σχολείο και ένας ακόμη μαθητής, ο Μιχάλης: «Η ρουτίνα του σχολείου μού έδωσε κανονικό ρυθμό ζωής, με απομάκρυνε από παρέες, μου άνοιξε ένα καινούργιο παράθυρο, μου έδωσε μια προοπτική. Γενικά με έκανε να νιώσω καλά με τον εαυτό μου, γιατί κατάφερα να πάρω επιτέλους το πολυπόθητο απολυτήριο Γυμνασίου».

Η εφημερίδα τους

Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Φεβρουάριο λειτούργησαν για πρώτη φορά δύο ΣΔΕ στον ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη, και στα τέλη Ιουνίου δόθηκαν τα πρώτα απολυτήρια.

Μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες ελλείψεις και καθυστερήσεις, έχουν ολοκληρωθεί δύο κύκλοι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με μαθητές από τον ΟΚΑΝΑ: αποφοίτησαν συνολικά 10 άτομα από τον β΄ κύκλο και περίπου άλλα 15 άτομα ολοκλήρωσαν τον α΄ κύκλο.

Στο διαδικτυακή τους σχολική εφημερίδα (autoektimisi.blogspot.gr) δεν έχουν παρά μόνο καλά λόγια να μοιραστούν για τον πλούτο που αποκόμισαν από αυτήν την εμπειρία: πλούτο γνώσεων, σχέσεων με τους ανθρώπους που τους συμπαραστάθηκαν και συναισθημάτων.

«Ολοι οι εκπαιδευτές κατάφεραν να τους αισθανθούμε σαν φίλους», «τους νιώθω κάποιες φορές σαν οικογένειά μου», όπως γράφουν οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Και όπως σημειώνει ο Γιάννης, αντανακλώντας τις προκλήσεις του εγχειρήματος: «Ευχαριστώ πολύ όλους τους καθηγητές που άντεξαν τόσες διαφορετικές προσωπικότητες».

►To ΣΔΕ -ή «Τμήμα Αθηνών, εκτός έδρας παράρτημα του ΣΔΕ Αγίων Αναργύρων» όπως είναι η επίσημη ονομασία του- θα δεχτεί αιτήσεις για νέους μαθητές από 1η Σεπτεμβρίου 2017. Προσωρινά φιλοξενείται στον χώρο του ΕΚΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ, Πύρλα 29, Κάτω Πατήσια, τηλ 210-8544820.

πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/apo-tin-piatsa-moyseio-sto-arhaiologiko-moyseio

Leave a Reply