Γράμμα στον αγαπημένο μου: Να είσαι ο εαυτός σου (Χρύσα Ευαγγέλου)

Zoira Paidia

Γράμμα στον αγαπημένο μου: Να είσαι ο εαυτός σου (Χρύσα Ευαγγέλου)

0

Αγαπημένε μου,

Θέλω να είσαι ο εαυτός σου και να μπορώ και εγώ να είμαι ο εαυτός μου. Θέλω να εκφράζεσαι όπως αισθάνεσαι και αν κάτι δεν μου αρέσει θα έχω το ελεύθερο να στο λέω. Θέλω να μην παίρνουμε προσωπικά οτιδήποτε μας συμβαίνει και να μην μπλέκουμε στα θέματα μας. Να προσπαθήσουμε. Να με ακούς όταν κάτι με προβληματίζει, αν μπορείς. Θα σου λέω εγώ τι θέλω από εσένα. Πολλές φορές θέλω μόνο να με ακούσεις και να μου δώσεις μια αγκαλιά, να αισθανθείς το πώς αισθάνομαι, χωρίς να θέλω κάτι άλλο. Άλλες φορές σου λέω, θέλω την γνώμη σου. Μην το παίρνεις σαν βάρος σου. Μην πιέζεσαι να κάνεις κάτι για εμένα, απλά να είσαι, να είσαι ο εαυτός σου. Ίσως σε έχω ζορίζει που θέλω να είσαι κοντά μου με ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν σου λέω με πιο τρόπο. Το καταλαβαίνω, μερικές φορές και εγώ δεν τον ξέρω, θέλω όμως να ξέρω ότι είσαι εκεί και αυτό είναι αρκετό.

Καταλαβαίνω ότι είσαι πολύ πληγωμένος και χρειάζεσαι πολύ αγάπη, αποδοχή, στοργή, κατανόηση και μερικές φορές προσπαθείς από τους δικούς σου λόγους να σταθείς δίπλα μου, όπως εσύ νομίζεις. Τότε είναι που σου λέω, προσπάθησε να δεις τι είναι το χρήσιμο για εμένα εκείνη την στιγμή, σύντροφος μου είσαι μπορείς αν θες να καταλάβεις, αν πάλι δεν μπορείς δεν πειράζει, ρώτησε με. Δέχομαι και ότι δεν μπορείς, όμως σε παρακαλώ μην μπαίνεις σε εύκολες κρίσεις και γνώμες, γιατί εκείνη την στιγμή θέλω να με νιώσεις και όχι να με βγάλεις από αυτό. Δεν μπορείς να σηκώσεις εσύ το σταυρό μου, μπορείς να είσαι εκεί για να ξαποστάσω.  

Σημασία δεν έχει τι κάνεις, σημασία έχει για ποιον το κάνεις. Αν το κάνεις για εμένα ή για εσένα, για να μην στεναχωριέσαι που είμαι στη φάση που είμαι; Μήπως δεν αντέχεις το προβληματισμό μου και θές να φύγεις γρήγορα από αυτό προτείνοντας λύση; Πρίν από αυτό δες αυτό το κομμάτι στον εαυτό σου και πες μου, δεν μπορώ τώρα να σε νιώσω, δεν μπορώ τώρα να σε ακούσω, είναι εντάξει και αυτό γιατί είσαι εσύ και είσαι αυθεντικός. Σύντροφός σου είσαι ατελής και ευάλωτος όπως και εγώ. Όμως σε παρακαλώ μην βάζεις ταμπέλες και κάνεις χαρακτηρισμούς, είναι ένα ευαίσθητο σημείο μου εκεί που με πονάει πολύ. Δεν είμαι ούτε η καλή, ούτε η κακή, ούτε η καταθλιπτική, ούτε η χαρούμενη, είμαι αυτό που είμαι και δες με για αυτό που είμαι. Μην κολλάς στο πως, θα το βρεις αν το θέλεις. Θα σου πω αν το ξέρω, αλλά κάποια πράγματα τα λαμβάνεις ενεργειακά, δεν μπορώ να στα εξηγήσω με λόγια και σκέψεις.

Μπορεί κάποια στιγμή να μου δίνεις κάτι με λόγια και να μην το παίρνω έτσι όπως το θέλω, μπορεί να μην μπορείς να το δώσεις, είναι εντάξει, δεν υπάρχει φταίξιμο, όμως μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να στο λέω. Όμως αν μπαίνεις στο κομμάτι της αδικίας, τότε βλέπεις αυτό και όχι αυτό που σου λέω. Τότε δεν μπορείς να ακούσεις αυτό που σου λέω και πληγώνεσαι. Δεν είμαι εγώ αυτή που σε πληγώνει, αλλά το πληγωμένο κομμάτι της αδικίας που έχεις εισπράξει από την γονεική σου οικογένεια. Δες το εκεί σαν κομμάτι που θέλει εργασία με τον εαυτό και όχι σαν κάποιο ατελή που είσαι και δεν τα καταφέρνεις στο συντροφικό κομμάτι. Μια χαρά είσαι και όλα είναι μια χαρά. Σ’ αγαπώ και δεν θέλω να σε χάσω, αλλά δεν θέλω να χάσω και εμένα.

Να θυμάσαι ότι δεν κάνεις κάτι λάθος, ποτέ δεν έχω υπαινιχθεί κάτι τέτοιο. Όμως με τρομάζει όταν μου λες ότι αυτό δεν θέλω να ξανασυμβεί, είναι σαν να μου λές σε αγαπάω και μπορώ να είμαι μαζί σου, όσο δεν μου το κάνεις αυτό. Αγάπη υπο όρους.  Δεν είναι έτσι η αγάπη που θέλουμε να βιώσουμε εμείς οι δυο. Η αγάπη αντέχει και υπομένει τα ίδια λάθη τα κάνουμε ξανά και ξανά και τα δουλεύουμε ξανά και ξανά για να βρούμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Μπορείς να το αντέξεις αυτό και να είμαστε κοντά να το συζητάμε και να το ξεδιαλύνουμε; Μην κολλάς με το μυαλό σου σε λύσεις και τετριμένα, μπορεί να μην υπάρχουν, μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία, με μας τι κάνουμε; Αφήνουμε αγκάθια ή σκιές ή μπορούμε να προχωρήσουμε και να τα ξεπεράσουμε; Θέλουμε να τα αφήσουμε να μας σκιάσουν αυτό που έχουμε ή επιλέγουμε να τα αφήσουμε στην άκρη για εμάς, για την σχέση μας;

Δεν υπάρχει δίκιο και άδικο, σωστό και λάθος, ο καθένας έχει την οπτική του και για τον καθένα αυτή η οπτική είναι σωστή. Μπορούμε να βρούμε μια μέση λύση; Αυτό είναι το ζητούμενο, όχι να έρθω εγώ στο δικό σου σωστό και εσύ στο δικό μου, αλλά να βρούμε την Τρίτη λύση, ναι υπάρχει πάντα υπάρχει, αρκεί να θέλουμε να την δούμε με ανοιχτό νου και καρδιά.

Να είσαι ο εαυτός σου και να είμαι ο εαυτός μου, αυτό επιλέγουμε και να έχουμε ένα σύντροφο που  να μπορεί και να θέλει να είναι μαζί μας για να πάρουμε μέσα από την χαρά το μάθημα της συντροφικότητας.

Leave a Reply