Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον (Richard Back)

Glaros Ivnathan

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον (Richard Back)

0
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον:
Ένας Καλίλ Γκιμπράν με φτερά.
 penΣκέψεις Μαριλένας
 

Το Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον τον γνώρισα όταν ήμουνα στα δεκαπέντε και η ελευθερία που μετέδιδε μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου, ήταν μια πρόκληση για την εφηβική ψυχή μου. Παρέμεινε πρόκληση για όλη τη ζωή μου!

Μια ιστορία σαν παραμύθι έγραψε ο Bach, που μεταφέρει όλα τα βαθιά μηνύματα της υπαρξής μας. Είναι σίγουρο πως ο καθένας σ’ αυτή θα βρει κομμάτια της ψυχής του. Θα αναγνωρίσει στις συμπεριφορές των γλάρων στοιχεία της ζωής του. Θα αναρωτηθεί για αυτά που είναι, για αυτά που ονειρεύτηκε να είναι και ίσως τελικά βρει το θάρρος, τη δύναμη, το κουράγιο για το δικό του ΠΕΤΑΓΜΑ στον δικό του κόσμο, στη δική του πραγματικότητα. Ένα βιβλίο αφυπνιστικό, πνευματικό και βαθιά συγκινητικό. Όπως η ίδια η υπαρξή μας.

Σημείωμα εκδότη

“Ποιος είναι ο Γλάρος Ιωνάθαν;”

“Από μια άποψη, αυτός ο Ιωνάθαν είναι ένα πελώριο επαναστατικό παραμύθι, και το ζήτημα που τίθεται είναι πως ξυπνάς μετά από ένα τέτοιο παραμύθι!” έγραψε ένας κριτικός βιβλίων.

“Είναι μια βρόμικη ιστορία, ένα βιβλίο που γκρεμίζει θεσμούς και αμφισβητεί τις πιο ιερές μας αξίες, κηρύσσοντας το αχαλίνωτο πάθος της ελευθερίας”, είπε ένας ιερέας από την Καλιφόρνια. “Είναι ευαγγέλιο ψυχικής ανάτασης”, έλεγε στους ενορίτες του ένας άλλος ιερέας.

“Στον Γλάρο Ιωνάθαν ανακάλυψα τα μυστικά θεμέλια της ψυχής μου. Με αυτό το βιβλίο ο Ρίτσαρντ Μπαχ πετυχαίνει δυο πράγματα. Μου χαρίζει ορίζοντα και μου δίνει νιάτα”, είπε ο γνωστός μας συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι.

Όλοι όσοι λατρεύουν την ελευθερία, όσοι προχωρούν με πείσμα όταν ξέρουν πως έχουν δίκιο, όσοι χαίρονται όταν κάνουν κάτι καλά, όσοι ξέρουν ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον κόσμο εκτός από αυτά που φαίνονται, θα πετούν πάντα μαζί με τον Ιωνάθαν. Ο καθένας μας θα βρει κομμάτια από τον εαυτό του στον Γλάρο Ιωνάθαν.

“Άνθρωποι που ακολουθούν τους δικούς τους νόμους όταν ξέρουν πως έχουν δίκαιο…

Άνθρωποι που αντλούν ιδιαίτερη χαρά απ’ αυτό πou κάνουν πολύ καλά (ακόμα κι αν είναι μόνο για τον εαυτό τους)…

Άνθρωποι που ξέρουν ότι υπάρχει στη ζωή κάτι παραπάνω απ’ ό,τι μπορεί να δει το μάτι…

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα συμπορευτούν με τον Γλάρο Ιωνάθαν από την αρχή μέχρι το τέλος.

Άλλοι απλώς θα ξεφύγουν από την καθημερινότητα, ζώντας την απολαυστική περιπέτεια της ελευθερίας και της πτήσης.

Αυτό το βιβλίο είναι απλούστατα, μοναδικό. Έχει πουλήσει πάνω από 35.000.000 αντίτυπα.

Σχετικά με το βιβλίο:

Richard Bach

φωτογραφίες : Russell Munson

εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

σελίδες: 142

ημερομηνία έκδοσης 1992

Αποσπάσματα βιβλίου

“Μέχρι το πρωί το Σμήνος είχε ξεχάσει την παραφροσύνη του, όχι όμως και ο Φλέτσερ.

“Ιωνάθαν, θυμάσαι που είχες πει πριν πολύ καιρό ότι αγαπούσες το Σμήνος τόσο πολύ, ώστε γύρισες για να βοηθήσεις και τους άλλους γλάρους να μάθουν;”

“Φυσικά”.

“Δεν μπορώ να καταλάβω πως καταφέρνεις ν’ αγαπάς ένα όχλο από πουλιά που μόλις πριν λίγο προσπάθησαν να σε σκοτώσου픨.

“Ω, Φλετς, δεν είναι αυτό που αγαπάς! Φυσικό είναι να μην αγαπάς το μίσος και την κακία. Πρέπει να εξασκηθείς μέχρι να δεις τον αληθινό τον γλάρο, το καλό που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τους βοηθήσεις να το δουν κι αυτοί. Αυτό εννοώ όταν μιλώ γι’ Αγάπη. Αισθάνεσαι πολύ ωραία όταν αποκτήσεις αυτή την ικανότητα.

“Θυμάσαι, παραδείγματος χάρη, εκείνο το ζόρικο νεαρό πουλί που λεγόταν Φλέτσερ Λιντ ο Γλάρος; Μόλις τον είχαν εξορίσει και ήταν έτοιμος να πολεμήσει το Σμήνος μέχρι θανάτου, αρχίζοντας από το χτίσιμο της προσωπικής του πικρής κόλασης εκεί πέρα στους Μακρινούς Βράχους. Νατος  όμως σήμερα που χτίζει τον προσωπικό του παράδεισο κι οδηγεί το Σμήνος ολόκληρο προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Φλέτσερ στράφηκε προς τον εκπαιδευτή του και για μια στιγμή καθρεφτίστηκε ο τρόμος στα μάτια του.

“Εγώ τους οδηγώ; Τι εννοείς, εγώ; Εσύ είσαι ο εκπαιδευτής εδώ. Δεν μπορείς να σηκωθείς να φύγεις”.

“Καλά, δε νομίζεις ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα σμήνη, άλλοι Φλέτσερ, που χρειάζονται έναν εκπαιδευτή περισσότερο απ’ όσο εσείς εδώ, που έχετε πάρει ήδη το δρόμο προς το φως;”

“Εγώ; Ίωναθαν, είμαι ένας απλός γλάρος, ενώ εσύ είσαι…”

“… ο μονογενής Υιός του Μεγάλου Γλάρου. Αυτό δεν ήθελες να πεις;”.

Ο Ιωνάθαν αναστέναξε και κοίταξε τη θάλασσα.

“Δε με χρειάζεσαι άλλο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να συνεχίσεις ν’ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου κάθε μέρα και λίγο περισσότερο, αυτόν τον πραγματικό, τον χωρίς περιορισμούς Γλάρο Φλέτσερ. Αυτός είναι ο δάσκαλος σου. Φρόντισε να τον γνωρίσεις και να τον τελειοποιήσεις”.

Την επόμενη στιγμή το σώμα του Ιωνάθαν υψώθηκε στον αέρα, λαμπύρισε κι άρχισε να γίνεται διάφανο.

“Μην τους αφήσεις να διαδώσουν ανόητες φήμες για μένα ούτε να με θεοποιήσουν. Άκουσες, Φλετς; Ένας γλάρος είμαι σαν τους άλλους. Μ’ αρέσει να πετάω, ίσως…”

“ΙΩΝΑΘΑΝ!”

“Φτωχέ μου Φλετς. Μην πιστεύεις αυτά που σου λένε τα μάτια σου. Ό, τι κι αν σου δείξουν θα είναι περιορισμός. Κοίταζε με την κατανόησή σου. Βρες αυτά που ήδη γνωρίζεις και θα δεις τον τρόπο να πετάς”.

Το λαμπύρισμα σταμάτησε. Ο ιωνάθαν ο Γλάρος είχε εξαφανιστεί.

Μετά από λίγο ο Φλέτσερ ανέβηκε απρόθυμα στον ουρανό κι αντίκρισε μια καινούρια ομάδα μαθητών, που ανυπομονούσαν να κάνουν το πρώτο τους μάθημα.

“Πρώτα απ’ όλα”, είπε με βαριά φωνή, “πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε γλάρος είναι μια απεριόριστη ιδέα ελευθερίας, ένα πιστό ομοίωμα του Μεγάλου Γλάρου, και πως ολόκληρο το σώμα σας, από την άκρη της μια φτερούγας σας ως την άκρη της άλλης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ίδια σας τη σκέψη”.

Οι νεαροί γλάροι τον κοίταζαν απορημένοι. Τι είναι αυτά που μας λέει; σκέφτονταν. Τι σχέση έχουν με το πώς γίνεται ένα λούπινγκ;

Ο Φλέτσερ αναστέναξε και ξανάρχισε.

“Χμ! Αυτά… και πολλά άλλα”, είπε και τους κοίταξε εξεταστικά.

“Ας αρχίσουμε με την Οριζόντια Πτήση”.

Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο φλέτσερ κατάλαβε ξαφνικά πως ο φίλος του ήταν απόλυτα ειλικρινής όταν του έλεγε ότι δε διέφερε σε τίποτε απ’ αυτόν τον ίδιο.

Χωρίς περιορισμούς, Ιωνάθαν; σκέφτηκε. Τότε, λοιπόν, δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που θα εμφανιστώ ως διά μαγείας στο δικό σου ακρογιάλι, για να σου μάθω ένα δυο καινούργια πράγματα σχετικά με το πέταγμα!

Και παρ’ όλο που προσπαθούσε να φανεί όσο έπρεπε αυστηρός στους μαθητές του, ο Φλέτσερ ο Γλάρος τους είδε ξαφνικά, μόνο για μια στιγμή, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Κι αυτό που είδε όχι μόνο του άρεσε, αλλά τ’ αγάπησε. “Χώρις όρια και περιορισμούς, Ιωνάθαν;” σκέφτηκε και χαμογέλασε. Ο αγώνας του για μάθηση είχε αρχίσει.

Επιμέλεια παρουσίασης και συλλογή πληροφόρησης: Μαριλένα Τσαντήλα 

Leave a Reply