Μια στιγμή έκστασης (Χρύσα Ευαγγέλου)

Lotos

Μια στιγμή έκστασης (Χρύσα Ευαγγέλου)

0
penγράφει η Χρύσα Ευαγγέλου

 

Πάντα άκουγα και διάβαζα για κάποιους γιόγκι και γκουρού που περιγράφανε στα βιβλία τους πως βρισκόντουσαν σε κατάσταση έκστασης.

Μέχρι σήμερα δεν είχα κάποια εμπειρία διαλογισμού που να με έφερε σε κάποια κατάσταση που να μοιάζει με αυτό που περιγράφουν οι μεγάλοι δάσκαλοι. Συχνά αισθανόμουν ένας κοινός θνητός που δεν είχα τα φόντα να προσεγγίσω μια τέτοια θαυμάσια εμπειρία. Και συχνά έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να καθαρίσω κομμάτια με την προσωπικότητα μου για να συμβεί αυτό, για να είμαι άξια να ζήσω μια τέτοια εμπειρία.

Όμως τώρα καταλαβαίνω ότι ο διαλογισμός είναι απλά ένας δρόμος για αυτή τη κατάσταση αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες καταστάσεις που ο διαλογισμός συμβαίνει και που η έκσταση μπορεί να λάβει χώρα. Απλά ο νους έχει την τάση να τα βάζει όλα σε καλούπια και να ζητάει κάτι να επιτευχθεί με συγκεκριμένο τρόπο και δεν αφηνόμαστε στο να έρθει κάτι απλά χωρίς προσπάθεια και κόπο.

Σε μια τέτοια κατάσταση αφήματος και έλλειψη προσπάθειας, πρόθεσης και οτιδήποτε άλλο έζησα μια κατάσταση πραγματικής έκστασης.

Ήταν προχωρημένα μεσάνυχτα και μια μεγάλη παρέα ήμασταν γύρω από την φωτιά παίζοντας και τραγουδώντας. Όλα ήταν απλά στην ροή, συνέβαιναν. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση για τίποτα, οι αντιστάσεις είχαν καμφεί γιατί η κούραση και η νύστα είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Όταν ο πολύς κόσμος υπάκουσε στις προσταγές της νύστας και αποσύρθηκε, μείναμε μόνο καμιά δεκαριά φίλοι. Η φωτιά είχε αρχίσει να πέφτει και να αλλάζει χρώματα, από κίτρινο-πορτοκαλί σε κόκκινο-μαύρο. Μέσα στο πυκνό δάσος, μπροστά σε μια φωτιά που πριν λίγο έκαιγε, εκείνη τη στιγμή φωτίζαν μόνο τα κάρβουνα το γύρω χώρο. Πυρωμένα κάρβουνα που δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα δέους και θαυμασμού. Κάποιοι από την παρέα άρχισαν να παρασύρονται από το τραγούδι και κάποιοι άρχισαν να χορεύουν γύρω από τα κάρβουνα. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική. Η φωτιά με είχε μαγνητίσει, με είχε υπνωτίσει. Δεν υπήρχε ούτε μια σκέψη, δεν υπήρχε τίποτα που να με απασχολεί. Τα μάτια μου είχαν κολλήσει στην θεά των κάρβουνων και η γλυκιά ζέστη που ανάδυαν έκαναν την ατμόσφαιρα εκστατική. Για μια στιγμή αυτοί που χόρευαν βούτηξαν στην φωτιά και χόρευαν πάνω στα κάρβουνα. Εκείνη την στιγμή σαν υπνωτισμένη, έβγαλα και εγώ τα παπούτσια μου, έβγαλα τις κάλτσες μου και άρχισα να χορεύω γύρω από την μισοκοιμισμένη, μα φλεγόμενη πυρά. Και όταν εγώ και η πυρά γίναμε ένα, ένιωσα το κάλεσμα της. Ένιωσα την επιρροή της και χύθηκα στην αγκαλιά της. Και τότε έκανα την υπέρβαση. Χόρευα πάνω στα πυρωμένα κάρβουνα χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και χωρίς καμιά προηγούμενη σκέψη ή πρόθεση. Ένιωθα την ζέστη στα πόδια μου και αισθανόμουν πληρότητα. Αισθανόμουν ένα με την φωτιά, ένα με την παρέα, ένα με ότι υπήρχε. Ξαφνικά δεν είχα ταυτότητα, δεν είχα νου, δεν είχα συναίσθημα, απλά ήμουν. Απλά υπήρχα, απλά χόρευα, απλά ζεσταινόμουν. Ήμουν ένα με το δάσος, με τα δέντρα, με τους ανθρώπους και δεν υπήρχε κανένα διαχωριστικό όριο. Υπήρχε ταυτόχρονα μια κίνηση και μια ακινησία, μαζί και ταυτόχρονα. Δεν ξέρω πως, δεν μπορώ να το κατανοήσω με το νου, ήταν αυτό που αισθανόμουν και βιώνα και δεν είχε λογική.

Ήταν μια στιγμή, που συνειδητοποιώντας εκ των υστέρων τι είχε συμβεί, πήρα το μήνυμα ότι εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να καταφέρουμε τα αδύνατα τελικά αν καταφέρουμε να ακινητοποιήσουμε το νου μας και για μια στιγμή χάσουμε το εγώ μας. Αισθάνθηκα ότι εκείνο το σημείο, εκείνη η στιγμή είναι η στιγμή που κάθε υπέρβαση είναι εφικτή. Είναι η στιγμή που το αδύνατο με το δυνατό σμίγουν, όπου η ανθρώπινη φύση βιώνει την θεϊκή της υπόσταση  και όλα μπορούν να συμβούν. Είναι η στιγμή που αισθάνομαι ο δημιουργός και το δημιούργημα, που αισθάνομαι ο παρατηρητής και το παρατηρούμενο. Είναι η στιγμή που δυο κόσμοι σμίγουν και δεν είμαι σε κανέναν. Είμαι παντού και πουθενά, είμαι όλα μα και τίποτα ξεχωριστό. Απλά Είμαι!!

Αυτές οι πληροφορίες δημιουργήθηκαν για να κυκλοφορούν και διανέμονται ελεύθερα, αρκεί να περιλαμβάνουν τις λέξεις “Copyright υλικού © Χρύσα Ευαγγέλου, για το www.enorasis.edu.gr“.

 

Leave a Reply